Etienne van Rattingen - Natuurfilosoof & Gezondheidscoach

Wat is OVERLEVEN?

Feitelijk is overleven de overtreffende trap van preppen. Men kan door onlusten en onrusten gedwongen worden om te vluchten. Iedere prepper hoort hier rekening mee te houden. Daar gaat veel planning aan vooraf. Waar vlucht ik naar toe? Hoelang ga ik er over doen? Waar stop ik en waar kan ik eventueel nog een en ander kopen? Hoelang kan ik met de auto doorrijden? Wat heb ik allemaal in de auto en hoelang kom ik hiermee toe samen met mijn volledige gezin? Kan ik de volledige reis met de auto maken of ... Duiken we uiteindelijk onder of beginnen we terug opnieuw in een vreemd land?

De 3 regel

Geloof me, kennis van de 3 regel is DE BASIS om te overleven in elke situatie. Samen met Situational Awareness, is u bewust zijn van elke verandering in uw omgeving; observeren en analyseren, mensen kijken en rare gedragingen opvangen, bezit u ijzersterke kennis om eventuele situaties waarin u zou moeten overleven of vechten voor uw leven te voorkomen. Is tenslotte voorkomen niet beter dan genezen?

3 minuten zonder lucht. DOOD!

Er zijn niet veel mensen die er serieus bij stil staan. Maar echt, zonder zuurstof ben je binnen 5 minuten dood en je weet het best.

quote... 3 uur zonder shelter DOOD .... unquote

3 uur zonder shelter. DOOD!

Mensen zijn onderdeel van de natuur maar zover afgedwaald dat ze het allang vergeten zijn. Natuurlijk zijn we geen dieren, gezegend met een dikke pels, om dagen en nachten onbeschermd buiten door te brengen. Een regenbui kan mensen al zodanig onderkoelen in de natuur dat ze door gebrek aan weten hoe je jezelf kunt opwarmen, door onderkoeling overlijden. Ik weet dat meeste mensen nu denken aan zeer lage temperaturen. Besef echter heel goed dat meeste overlijdens door onderkoeling in de natuur voorkomen bij nachtelijke temperaturen tussen 10C en 15C. Uw kleding is uw eerste shelter. Doe altijd een laag meer aan dan de temperatuur aangeeft. Tijdens de inspanning kunt u kleding uitdoen terwijl, als u kou krijgt, u geen kleding kunt aandoen die je niet (bij)hebt. Zorg altijd voor een survivalbag en verschillende manieren om eventueel vuur te maken om uzelf op te warmen of kleding te drogen.

OEFEN HET VUUR MAKEN TOT IN 'DEN TREUREN', UW LEVEN KAN ER VAN AFHANGEN!

quote3 dagen zonder water DOOD .... unquote

3 dagen zonder water. DOOD!

Maak er een gewoonte van om altijd water bij te hebben. Geen frisdrank en zeker geen alcoholische dranken. Beiden zorgen voor nog meer dorst omdat deze troep NIET dorstlessend is. Ook koffie lest de dorst niet! Zorg voor een bandana of zakdoek om te gebruiken als eerste filter indien u uw veldfles opnieuw moet vullen. Zelf maak ik een onderscheid in mijn minimale overlevingskit en mijn Bug Out Bag. Zorg ook altijd voor hoofdbedekking. We verliezen ongeveer 80% van ons vocht via de hoofdhuid. Daarom droegen mensen vroeger allemaal hoofddeksels, ook vrouwen. Het schijnt dat we vele survival details vergeten zijn. In mijn kit heb ik een BUFF, in mijn rugzak een lederen Stetson van buffelhuid.

Zorg dat u in alle situaties middelen bij hebt om water te kunnen filteren en zuiveren. Er bestaan druppels, pillen en filters om water te zuiveren. Dank zijn onze op handen gedragen wetenschappers zijn alle bodems en waterstromen vervuild en volgepompt met verschillende vergiften en zware metalen. Dus, zorg voor een zeer goed waterfilter dat er zoveel mogelijke verschillende vergiften uit kan filteren, en kijk hierom niet op een paar centen!

3 weken zonder voeding. DOOD!

quote3 weken zonder eten DOOD .... unquote

Bij ons in de streek zal het nogal serieus moeten tegen zitten wil men 'verdwalen' in een bos en langer dan een week vermist zijn. Toch is het zeker geen slechte zaak om eetbare planten en kruiden te leren kennen, klaarmaken en eten. Het is onmogelijk om voor drie weken eten mee te sleuren als je op trektocht gaat. Wel heb ik er de gewoonte van gemaakt om zeker 1 tot 3 complete dagrantsoenen mee te nemen op trektochten. Daarom is het zo belangrijk om op een adequate manier vuur te kunnen maken, een onderkomen om u te beschermen tegen de elementen EN water te kunnen zuiveren en filteren.

Omdat niemand met zware blikken complete maaltijden gaat lopen sjouwen is het beter gevriesdroogde maaltijden in te slaan. Voor trektochten van een paar dagen maak ik dagrantsoenen met koffie, thee, suiker, zout, repen, maaltijdcrackers en natuurlijk een warme maaltijd in. Als men veel tijd heeft, is het mogelijk om zelf uw gedroogde maaltijden te maken. Ik heb hiervoor een kruidendroger gekocht en droog hiermee ook vlees en groenten. Je kunt deze maaltijden ook voor langere tijd opslaan indien je alles luchtdicht kunt verpakken.